مدیتیشن چیست؟
آشنایی با مدیتیشن
احتمالا شما هم این روز ها اسم مدیتیشن را زیاد شنیده اید. مدیتیشن یا مراقبه یک تکنیک است. در این تکنیک افراد می اموزند که چطور بهتر تمرکز کنند، خود را از تنش ها دور کرده و به یک حالت عاطفی پایدار برسند. در تمرین های این تکنیک، ذهن بر بدن تمرکز می کند و با متمرکز شدن به درون خود به حالت آرامش می رسد. زمان هایی وجود دارد که در آن مدیتیشن بیشتر پیشنهاد می شود. مثلا زمان هایی که استرس دارید. با انجام تمرین های مراقبه می توانید استرس را کاهش داده و به آرامش برسید. در ادامه این مطلب بیشتر با وجوه مختلف مدیتیشن آشنا خواهید شد.
هدف از مدیتیشن چیست؟
اگر بخواهیم اهداف مدیتیشن را بیان کنیم، باید صفحه ها برایتان بنویسیم. اما به طور کلی هدف از مدیتیشن این است که بدنمان به تعادل برسد. نتیجه تعادل این است که افکارمان ارتقا پیدا می کنند، به خودشناسی و پذیرش می رسیم. در نهایت می توانیم در مقابل مشکلات بهتر عمل کنیم و با چالش های زندگی هوشمندانه تر رو به رو شویم. در زندگی مدرن امروزی به خصوص در شهر های بزرگ، که تنش ها و استرس ها در سطح بالایی هستند، مدیتیشن راهی برای خلاصی از استرس ها است. متخصصان معتقدند که با انجام تمرین های مدیتیشن به صورت مداوم، می توان ذهن و جسم را از سموم پاک کرد و طول عمر، موفقیت و سلامتی را افزایش داد.
فواید مدیتیشن چیست؟
اصلی ترین فایده مدیتیشن همانطور که چندین بار به آن اشاره کردیم، کاهش استرس است. در ادامه برخی از دیگر فواید آن را هم برایتان آورده ایم:
- مدیتیشن در افرادی با بیماری های عصبی درگیر هستند، با کاهش تعداد حملات عصبی همراه است.
- مراقبه با دور کردن استرس و تنش ها خواب آرام را به همراه می آورد. در نتیجه در درمان بی خوابی هم موثر است.
- فعالیت ذهنی که مدیتیشن ایجاد می کند، موجب می شود تا بیماران درد کم تری در طول بیماری احساس کنند.
- مدیتیشن فشار را بر قلب کاهش می دهد. در نتیجه فشار خون متعادل شده و احتمال بیماری های قلبی و سکته کاهش پیدا می کند.
چگونه مدیتیشن را شروع کنیم؟
اول از همه این را بدانید که همانطور که گفتیم، مدیتیشن در واقع تمرکز بر درون و آگاهی و تسلط بر ذهن است. اما این به این معنی نیست که شما در طول مدیتیشن نباید به هیچ چیز فکر کنید. سرگردان شدن ذهن کاملا طبیعی است.
- در یک پوزیشن راحت و بدون تنش در یک جای نسبتا آرام قرار بگیرید.
- چشمتان را ببندید و روی چیز خاصی تمرکز نکنید.
- حالا تمرکزتان را روی تنفس خود بگذارید. از یک تا ۱۰ بشمارید و دوباره از اول این کار را تکرار کنید.
برای دفعات اولیه زمان های کوتاه مثل ۵ دقیقه را برای مدیتیشن انتخاب کنید و به مرور این زمان را افزایش دهید.
چند نمونه مدیتیشن
مدیتیشن به روش های مختلفی انجام می شود و دسته بندی های گوناگونی دارد. مثلا شما ممکن است به صورت نشسته، خوابیده یا حتی ایستاده مدیتیشن کنید. یا ممکن است مدیتیشن برای خواب یا برای کاهش استرس انجام دهید. شما با جست و جو می توانید نمونه های مختلفی از مدیتیشن را پیدا کرده و بهترین نوع را برای خودتان انتخاب کنید. نمونه های مدیتیشن که به شما پیشنهاد می کنیم مدیتیشن اسکن بدن، تنفس مربع و تمرکز است. این ها نمونه های ساده ای از مراقبه هستند که شما با کم تر از ۱۰ مرحله می توانید انجام دهید و به آرامش برسید.
نکاتی برای مدیتیشن موفق
اگر تازه کار هستید و دفعات اولی ست که می خواهید مدیتیشن کنید، چند نکته زیر به شما کمک می کند تا صحیح تر و بهتر کارتان را انجام دهید.
- سعی کنید راحت باشید. لباسی بپوشید که شما را آزار ندهد، پا هایتان را برهنه بگذارید و از زیور آلات استفاده نکنید.
- از تجسم کمک بگیرید. خودتان را در محیطی که دوست دارید، مثل جنگل یا ساحل تصور کنید.
- در طی مدیتیشن سعی کنید تکان نخورید.
برای اینکه بیشتر بدانید مدیتیشن چیست، به شما پیشنهاد می کنیم دوره مدیتیشن مغزک را دنبال کنید.